Haardhout voor de open haard of houtkachel – ja, er zijn nogal wat soorten verkrijgbaar. Niet zoveel als boomsoorten, want niet elk hout is geschikt als haardhout.
Nu heb je een mooie openhaard of een nieuwe houtkachel en die wil je gaan stoken. Wat voor haardhout kies je dan? Iedere houtsoort heeft zijn unieke eigenschappen en met een beetje informatie, vind je precies het hout dat bij jouw openhaard of kachel past. Hier onder helpen we je een handje.
Loofbomenhout of naaldbomenhout?
Als haardhout voor de openhaard is het hout van naaldbomen, zoals bv dennenhout, minder geschikt. Doordat dit hout veel harsen bevatten, springen de vonken alle kanten op met alle gevaar van dien. Zeker als er textiel – zoals vloerbedekking – in de buurt is dan is brandgevaar zeker aanwezig.
Voor kleine kinderen en huisdieren is het al helemaal niet veilig. Een haardrooster lost dat probleem deels op – en ontneemt het zicht op het leuke vlammenspel. In dichte kachels zijn die vonkjes minder een probleem maar word niet geadviseerd.
Omdat er door de vele harsen ook vrij veel roetvorming is, wat het rookkanaal snel vervuilt. Een vervuild rookkanaal is niet veilig. Er ontstaat gemakkelijker brand in. En met meer dan 2000 schoorsteenbranden per jaar is het een niet te onderschatten risico. Bovendien komen er dampen en gassen vrij, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom wordt er in de meeste gevallen gekozen voor loofbomenhout i.p.v. naaldbomenhout.
Geschikt als haardhout
Voor de openhaard of kachel zijn dan toch ook weer niet alle houtsoorten die van loofbomen komen, geschikt. Iedere soort brandt op zijn eigen manier en heeft unieke eigenschappen. Het is daarom handig om te weten, welke dat zijn om de juiste keuze te kunnen maken. Hier volgt een beknopt overzicht van de meest gebruikte houtsoorten:
- berkenhout
- beukenhout
- eikenhout
- elzenhout
- essenhout
- fruitbomenhout
De volgende loofbomen hebben bijvoorbeeld niet de juiste eigenschappen om als haardhout te gebruiken:
- kastanje
- linde
- populier
- wilg
Ongeschikt als haardhout
Ook al heb je de juiste houtsoort gevonden, dan is er in ieder geval nog een belangrijk punt om op te letten. Om geschikt te zijn als haardhout, mag het hout niet behandeld zijn. Dat betekent dat hout met een verflaagje niet in de openhaard kan. Ook als het chemisch behandeld is, kun je het beter niet in de kachel stoppen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan oude tuinhekjes die geïmpregneerd zijn of aan de oude gebeitste tafel.
Als je dergelijk hout gaat branden, dan komen er giftige dampen en gassen vrij en ontstaat er roetvorming. Dat is voor het milieu niet prettig, maar binnenshuis natuurlijk helemaal ongezond. Bovendien vervuilt de schoorsteen sneller en door de roetvorming kunnen schoorsteenbranden ontstaan. Beter niet doen dus. Ook tropisch hardhout is niet geschikt.
Een extra waarschuwing: er zijn ook houtsoorten die ook onbehandeld bij verbranding giftige dampen afgeven. Een voorbeeld hiervan is de lariks. Die komt ook bij ons in de bossen voor. Het is dus oppassen geblazen als je kaphout uit een bos haalt.
Het beste advies dat wij kunnen geven is: vraag een specialist en koop je haardhout bij iemand die er verstand van heeft. Dan weet je zeker dat je uit alle houtsoorten de juiste kiest. Wij van opdemolen.nl hebben dat werk al voor je gedaan. Ons hout wordt door ons zelf geselecteerd uit gecontroleerde aanbouw. Zo kun je veilig en gezellig genieten van je haardvuur in de wetenschap dat het hout van hoge kwaliteit is.
Ovengedroogd of gedroogd haardhout
Nat hout stoken is om veel redenen ongewenst. Onveilig, ongezond, slecht voor het rookkanaal en het milieu. Daarom is het van belang dat het hout goed droog is voordat je het gaat stoken. Versgekapt hout heeft een vochtpercentage van 50-60% en dat moet naar beneden tot onder de 20%. Afhankelijk van de houtsoort kan het wel twee tot drie jaar duren voor het zo ver is.
Daarom kiezen we steeds vaker voor ovengedroogd haardhout. Hierbij gaat het hout een oven in en blijft daar een flink aantal dagen – net zo lang tot iedereen tevreden is en het hout het gewenste, lage vochtpercentage heeft.
Een extra voordeel is, dat de geur van het hout beter behouden blijft.
Als je het hout buiten opslaat, haal het dan wel een paar dagen voor het stoken naar binnen. Want door de vochtige buitenlucht en eventuele regen wordt het buitenlaagje natuurlijk vochtig. Gelukkig is dat vocht binnen een paar dagen weg, als je je haardblokken binnen laat acclimatiseren.
Stookeigenschappen van haardhout
Iedere houtsoort heeft ook andere kenmerken. Daardoor verschillen de stookeigenschappen nogal. Voor…
- de openhaard bevelen we Elzen, berkenhout en essenhout aan.
- de houtkachel is berkenhout, eikenhout en beukenhout onze eerste keus.
- een speksteenkachel is de langzame verbranding van elzenhout optimaal ook kan er berkenhout worden toegepast.
Maar er kunnen nog andere dingen een rol spelen bij de keuze van de houtsoort. Misschien wil je graag genieten van een mooi vlammenspel. Of juist heel lang van het haardvuur genieten. Als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, wil je natuurlijk liever niet dat er veel vonken in de rondte spatten. Al die dingen beïnvloeden de keuze.
Om het kiezen wat gemakkelijker te maken, hebben we een overzicht van de stookeigenschappen van alle soorten haardhout voor je gemaakt.
Opdemolen.nl kiest voor…
Wij hebben op dit moment berkenhout, eikenhout, beukenhout, elzenhout en essenhout in ons assortiment, ook een mix van berken, elzen en wat essen. We kiezen dit hout zélf uit in onder andere de Baltische staten en zo weten we zeker dat u topkwaliteit haardhout voor je openhaard of kachel in huis hebt!
Een haardvuur aansteken
Hoe steek jij je vuurtje aan? Als je het doet zoals we het vroeger deden, is dat misschien niet de meest veilige en verantwoorde manier. Een beetje kranten, wat sprokkelhout, laten branden en dan het hout er bovenop. Zo werd het traditioneel gedaan.
De brandweer geeft aan dat er een betere aanpak is. Daarbij bouw je een stapel met de grote haardblokken als eerste onderop. Hoe dat precies in zijn werk gaat, kun je zien in deze video over deze manier, die de Zwitserse methode wordt genoemd.
Haardhout online bestellen en laten bezorgen
Deze soorten haardhout zijn verkrijgbaar op halve pallets 1m3 en Superpallets van 1,8m3 en uiteraard zijn de houtsoorten ook in netzakken beschikbaar.
Een tip bij het vergelijken van prijzen: Kijk altijd goed of de leveringskosten zijn inbegrepen of niet. En of er strak gestapeld of los gestort word geleverd. Dat maakt namelijk nogal wat uit. Omdat een pallet zwaar is en door een transportbedrijf vervoerd moet worden, hangt daar een prijskaartje aan dat hoger is dan een gewoon postpakketje…