Skip to main content

Houtkachel of openhaard aansteken | stooktips

Hoe kun je nu het best je houtkachel aansteken? Of het vuur aanmaken in je openhaard? Waar moet je eigenlijk op letten voordat je dat doet? En hoe weet je of je veilig stookt en goed bezig bent met betrekking tot je gezondheid en het millieu?

Hier onder vind je onze stooktips. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld als er nieuwe vragen bij ons terecht komen. Of als er nieuwe informatie beschikbaar is.

De stookstips zijn kort en krachtig gehouden. Via de links kom je op een pagina die wat dieper op het onderwerp ingaat. Je kunt ook op de afbeeldingen klikken. Bezoek onze webshop als je nog op zoek bent naar kwalitatief, ovengedroogd en scherp geprijsd haardhout.

Vuur aanmaken in de openhaard, tuinkachel of vuurkorf.

Alle tips op deze pagina gelden in het algemeen ook voor andere toepassingen dan alleen de houtkachel. Maar omdat steeds meer mensen voor een houtkachel – of een inzethaard – kiezen, leggen we daar de nadruk op.

Als er afwijkende informatie is voor de openhaard, vermelden we dat op de betreffende pagina’s. Voor tuinkachels, vuurkorven en vuurschalen geldt natuurlijk een aantal tips niet. Toch is het de moeite waard om hier even doorheen te kijken, want veiligheid en gezondheid zijn ook buiten belangrijk.

Houtkachel aansteken?

Gezond, veilig en verantwoord stoken begint bij het kiezen van het juiste haardhout. Niet al het hout is geschikt en bij het verbranden van enkele soorten komen zelfs giftige dampen vrij. Oppassen dus.Wij bevelen eikenhout, berkenhout, elzenhout, essenhout of beukenhout aan. Ook enkele soorten fruitbomenhout kunnen voor een mooi vuurtje zorgen.

Rook uit de schoorsteen geeft informatie

De kleur van de rook die uit de schoorsteen komt, kan heel wat informatie verstrekken.
Zo geeft een donkere kleur aan dat het verbrandingsproces niet optimaal verloopt met alle gevolgen van dien. Op de vervolgpagina kun je meer lezen over de mogelijke oorzaken.

Droog of ovengedroogd haardhout

De houtkachel aansteken – of een ander vuur- met nat haardhout is ongezond en zeer onveilig. Na het kappen moet het hout daarom zeker 2 tot 3 jaar liggen “drogen” voor het gebruikt kan worden als haardhout. Om dit proces te versnellen wordt het hout vaak in ovens gedroogd. Dit maakt kwaliteitscontrole gemakkelijker en je kunt het dus direct stoken.

Je houtkachel aansteken met de Zwitserse methode

De tijd van een paar kranten en wat sprokkelhout pakken, aansteken en de blokken er bovenop leggen, is eigenlijk wel voorbij. Onderzoek in Zwitserland heeft aangetoond dat er een betere manier is.