Skip to main content

Haardhout stooktips – Rook uit de schoorsteen controleren

Stooktips zijn misschien wel handig als je van een gezellig en veilig haardvuur houdt. Daarom starten we een serie met tips. Hier is nummer 1: Rook uit de schoorsteen controleren.

Donkere rook uit de schoorsteen

Als je wilt weten of je haardvuur optimaal brandt, loont het de moeite om even naar buiten te lopen en te kijken naar de kleur van de rook die uit de schoorsteen komt. Als deze donker is, is dat een teken dat het verbrandingsproces niet optimaal is. Dan is het tijd om de oorzaak te zoeken en er wat aan te doen.

Onvolledig verbrandingsproces

Waar kan dit aan liggen? Loop de volgende dingen eens na om te kijken of het hier een oorzaak te vinden is:

  • een slecht trekkende schoorsteen
  • onvoldoende ventilatie en daarmee te weinig luchttoevoer
  • te vochtig haardhout
  • een brandstof die niet geschikt is

We lopen de punten even langs. En doen in deze stooktip waar mogelijk ook een oplossing aan de hand.

Een slecht trekkende schoorsteen

Dit is een hoofdstuk apart, waar we in de loop der tijd zeker op terug zullen komen. Er kunnen hiervoor namelijk veel verschillende oorzaken zijn. We gaan er voor het gemak hier even van uit, dat de schoorsteen technisch in orde is. Is dit niet het geval, laat er dan zeker een vakman naar kijken, een slechte schoorsteen is een gevaarlijke schoorsteen!

De oorzaak kan ook liggen in het weer! Bij bepaalde weersomstandigheden, trekt een rookkanaal minder goed. Bijvoorbeeld als de wind er in kan slaan, of als het mistig weer is.

De grootste boosdoeners bij slechte trek zijn echter roetvorming en vochtigheid. Controleer dus regelmatig of het rookkanaal schoon en droog is en laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen. Liever één keer te vaak dan te weinig. Een goede schoorsteenveger let ook op de toestand van de pijp en zal het je vertellen als er iets mis is.

Onvoldoende ventilatie en daarmee te weinig luchttoevoer

Een haardvuur gebruikt gemiddeld zo’n 300 m³ lucht per uur. De zuurstof in de lucht is nodig om het vuurtje brandend te houden. Bij een openhaard en houtkachels is er geen luchttoevoer van buitenaf. Zorg dus voor voldoende ventilatie in de ruimte waar gestookt wordt.

Te vochtig haardhout

De warmteopbrengst van natte haardblokken is veel geringer dan van droge houtblokken. Dat alleen al is jammer. Maar erger is het, dat door het slechte verbrandingsproces meer roet wordt afgezet in de schoorsteen, met alle problemen van dien. Zorg dus voor droog hout. Bij goedhaardhout.nl leveren we alleen ovengedroogd haardhout. Als je nu zelf zorgt, dat het hout goed wordt opgeslagen, ben je al een heel eind verder op weg naar een kwalitatief goed haardvuur.

Een brandstof die niet geschikt is

Op de pagina met alles over haardhout kun je lezen wat wel en niet geschikt is om te stoken. Kijk even of je niet toevallig een houtsoort hebt, die beter niet in de openhaard of houtkachel kan belanden. Het kan ook zijn, dat je per ongeluk behandeld hout hebt gebruikt. Chemisch behandeld, geïmpregneerd of geschilderd hout is bijvoorbeeld niet bruikbaar.

Zo zie je, door even naar de rook te kijken, kom je heel wat te weten! Bij witte of kleurloze rook kun je met een gerust hart naar binnen en genieten van je knappend haardvuur.

Dit was de eerste tip in de serie stooktips. Als je een aanvulling hebt, deel die dan hier onder. We zijn altijd blij met de expertise, die ervaringsdeskundigen bij kunnen dragen!

Veel stookplezier!