Skip to main content

Schoorsteen vegen of niet?

De schoorsteen vegen – dat is een klusje dat minimaal één keer per jaar moet gebeuren.

Maar ook al doe je dat trouw, soms heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Of je ziet ineens donkere rook. Dat is een belangrijke aanwijzing dat er iets mis is. Het loont dus de moeite om af en toe de rook uit de schoorsteen te controleren.

Mogelijke oorzaken van donkere rook

In de video zie je een korte samenvatting van mogelijke oorzaken én oplossingen van donkere rook uit je schoorsteen. Een slecht functionerende schoorsteen is slechts één mogelijkheid uit de lijst. Dan is schoorsteen vegen of inspecteren de juiste optie.

Maar als er een ander probleem is, los je het daarmee dus niet op. Hier nog even alles beknopt in een overzicht:

  • Bij een slecht trekkende schoorsteen: Vegen en/of inspecteren.
  • Te weinig luchttoevoer los je op door te ventileren en de luchttoevoer van de kachel te openen.
  • Als het haardhout te vochtig is, krijg je ook problemen. Kies voor ovengedroogd haardhout. En leg haardblokken tijdig binnen.
  • Ongeschikt hout? Kies hout dat veilig gestookt kan worden. Meer hierover in ons artikel over haardhout kiezen.
  • Mistig weer of inslaande wind is lastig op te lossen. Hoe vervelend het ook is, even niet stoken kan dan de beste weg zijn…

Het gevolg van slechte verbranding

Bij onvolledige verbranding of foutief stoken is dat niet alleen vervelend voor je buren en de omgeving, met die donkere rook en stank. Het is uiteraard ook slecht voor het milieu.

Als dat niet genoeg is, denk dan aan je gezondheid. Je ademt bij je slecht functionerende haardvuur veel ongewenste deeltjes in. Met alle gevolgen van dien. Bij gesloten kachels merk je daar minder van.

De kosten zijn ook hoger. Je haalt een stuk minder rendement uit je haardhout als de verbranding niet volledig is.

En tenslotte is er natuurlijk de brandveiligheid. Wist je dat er meer dan 2000 schoorsteenbranden per jaar zijn? Inderdaad, voorkomen is beter dan blussen. Hoe blij we ook zijn met onze professionele brandweerlieden, het is beter als ze in de kazerne kunnen blijven. 🙂

Schoorsteen vegen door een vakman

Er zijn allerlei mensen op pad, die zich schoorsteenveger noemen. Maar het is zeker niet alles goud wat er blinkt. Een erkende schoorsteenveger veegt niet alleen, hij kan ook een schoorsteen inspectie uitvoeren. En als iets niet zijn specialiteit is, dan verwijst hij graag naar een collega.

Er is maar één organisatie van erkende schoorsteenvegers in Nederland. Dat is de ASPB, de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Je vindt alle informatie en specialisaties, plus een overzicht van schoorsteenvegers in de buurt op de website schoorsteenveger.nl