Skip to main content

Zwitserse methode

De Zwitserse methode of wel de omgekeerde methode wordt aanbevolen door o.a. de brandweer als de veiligste en gezondste manier om een houtkachel aan te steken. Daarom besteden we er graag aandacht aan in onze serie stooktips.

De Zwitserse methode uitgelegd

De video hier onder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland vertelt waar je op moet letten en na ongeveer tweeënhalve  minuut zie je hoe de zwitserse methode in zijn werk gaat. In principe gaat het hout van boven naar onder branden. Dit in tegenstelling tot de traditionele manier. Daarbij wordt het vuur juist aan de onderkant aangestoken.

Je kunt de video ook op youtube bekijken. Op de website van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland kun je nog meer lezen over brandveilig leven.

Zorgen voor haardhout met het juiste vochtigheidsgehalte

Het vochtigheidsgehalte van het hout is dus van groot belang om een goede verbranding te verkrijgen. Wij kiezen voor ovengedroogd haardhout, omdat daardoor de kwaliteit beter te bepalen is. Bovendien heeft het als leuke bijkomstigheid, dat de geur van het hout beter bewaard lijkt te blijven.

Zorgen voor het juiste haardhout

En ook de juiste houtsoort is van belang. Sommige boomsoorten zijn totaal ongeschikt – en soms zelfs gevaarlijk – om te stoken. Als je nog niet weet welke soort je het beste kunt kiezen, lees dan verder op de pagina over haardhout…

Het stookproces in de gaten houden

Er zijn nog een aantal dingen meer waar je op kunt letten om zo veilig en gezond mogelijk te kunnen stoken. Van je houtkachel aansteken tot het doven en alles er tussenin. Zo kom je meer te weten via de diverse tips die geven.

Er zijn meer dan 2000 schoorsteenbranden per jaar, zoals je hoorde in de video. Het is dus niet zo’n gek idee, je even te verdiepen in alles wat een veilig, gezond en verantwoord haardvuur mogelijk maakt, toch?