Skip to main content

Haardhout kopen: 7 tips voor je bestelt

Haardhout kopen – het klinkt zo eenvoudig. Maar als je het aanbod bekijkt, zijn er toch een paar dingen om even goed op te letten. We zetten ze even voor je op een rijtje.

1 – Haardhout kopen van de juiste kwaliteit

Als je een omgezaagde boom in stukken hakt, betekent het niet, dat de houtblokken ook in de kachel of openhaard kunnen. Niet al het hout is geschikt om te stoken.

Op de pagina over haardhout kiezen, hebben we een overzichtje gemaakt van veilige en onveilige houtsoorten. Zo is bijvoorbeeld de lariks, die ook in onze bossen voorkomt, een boom die bij verbranding schadelijke gassen produceert. Niet doen dus.

Daarnaast is behandeld of geïmpregneerd hout ook ongeschikt. Net zoals houtblokken waarop je schimmels ontdekt. Op de pallets van opdemolen.nl zit alleen haardhout van hoge kwaliteit

2 – Ovengedroogd haardhout kopen

Nadat een boom is omgezaagd, heeft het hout tijd nodig om te drogen. Nat hout stoken is heel ongezond. Voor een veilige en gezonde verbranding moet het vochtpercentage onder de 20% liggen.

Om dat te garanderen is ons hout ovengedroogd. Dat betekent dat het vochtpercentage in een gecontroleerde omgeving naar beneden wordt gebracht totdat de juiste balans is verkregen. Pas daarna krijgt het hout ons kwaliteitsstempel.

Als je het hout buiten opslaat, zorg er dan voor dat het beschermd is tegen regen. Ook is het goed als de wind vrij spel heeft en door het gestapelde hout kan waaien.

Voor het stoken binnen leggen is ook handig. Door de wisselende hoeveelheid vocht in de buitenlucht, neemt het buitenste laagje daar altijd iets van op. Dat verdwijnt ook weer gemakkelijk als de houtblokken binnen kunnen acclimatiseren.

Lees hier verder over ovengedroogd haardhout…

3 – Alternatief: haardhout goed laten drogen

Wanneer je boomstammen direct uit het bos of de boomgaard aanschaft, laat ze dan goed drogen. Afhankelijk van de houtsoort en het moment van kappen kan dat wel twee tot drie jaar nodig hebben. Vooral eikenhout moet lang liggen, omdat het heel langzaam droogt.

Informeer je dus goed voor de aanschaf. Als je dit seizoen wilt stoken, dan geen vers hout nemen. Dat is ongezond. Om het vochtpercentage te meten, zijn er speciale vochtmeters in de handel.

4 – De juiste houtsoort kopen voor je kachel of haard

Iedere houtsoort heeft eigen stookeigenschappen. Zo brandt eiken haardhout langzaam en geeft het veel warmte af. Berkenhout zorgt dan weer voor een mooi vlammenspel, maar dat brand weer wat sneller op.

Houtkachels, speksteenkachels en de openhaard: ze hebben allemaal hun “favoriete” houtsoort. Net zoals de vuurkorf en de tuinkachel buiten trouwens.

In onze webshop staat bij iedere houtsoort vermeld wat de stookeigenschappen zijn en voor welke omstandigheden de soort het meest geschikt is. En ook de kachel- of haardleverancier kan exact vertellen welke houtsoort in welke hoeveelheid voor het formaat van jouw kachel optimaal is.

5 – Het juiste haardhout kopen voor je stookbehoefte

Het hangt er ook van af of je een uurtje wilt stoken tijdens een gezellig avondje of juist een kachel hebt als primaire warmtebron in de ruimte. Gaat het vooral om de sfeer en daarnaast om de warmte? Of is de afgifte van warmte het belangrijkst?

Wil je dat het vuur snel brandt en warmte afgeeft? Of wil je juist dat het langzaam brandt, maar wel een constante hoeveelheid warmte produceert? Ook daarvan hangt het af welke houtsoort je het best kunt kiezen.

Voor wie een afwisselende stookbehoefte heeft, hebben we ook pallets met een haardhout mix in het assortiment. Dan heb je voor verschillende omstandigheden de juiste haardblokken paraat.

6 – Een goed formaat houtblokken aanschaffen

Onze houtblokken hebben een lengte van gemiddeld 24 tot 26 cm. Dat is een optimale lengte om goed te kunnen stoken. Dit formaat past mooi in de gangbare houtkachels. En met een blok of drie in de openhaard, heb je ook een mooi haardvuur.

Let dus tijdens de aanschaf ook op het formaat. Het zou jammer zijn als je gekloofd haardhout hebt gekocht, maar toch nog aan het werk moet, omdat het hout niet past…

7 – Let op de prijs

Om een pallet te verantwoord te bezorgen, is vakbekwaam transport nodig. Ook om er voor te zorgen dat de pallet hout op de bestemming geen schade aanricht. Het is namelijk nogal een gewicht. De chauffeur kan bekijken tot hoe ver er verantwoord gereden kan worden.

Ons hout wordt geleverd tot waar de palletrijder verantwoord kan leveren. Soms zie je aantrekkelijke lokkertjes-prijzen dan blijkt het geen strak gestapeld haardhout maar los gestort. Dan is goedkoop uiteindelijk toch weer duurkoop…

Ten slotte nog een bonus tip: Hoeveel is een kuub?

Al het hout op onze pallets is ovengedroogd, gekloofd en gestapeld en heeft een lengte van ongeveer 24 tot 26 cm.

Een halve pallet van een kuub, 1m3 strakgestapeld komt dan overeen met ruim anderhalve kuub los gestort hout. Ruim anderhalve kuub vinden we een verantwoorde inschatting. Een vergelijking die hoger uitvalt, is in onze opvatting niet realistisch.

Dit waren de 7 tips (plus 1) om even over na te denken voor het haardhout kopen. Als je de stookeigenschappen exact wilt beoordelen, kijk dan in de webshop. We hebben het hele jaar berken haardhout, eiken haardhout, elzen haardhout, essen haardhout, beukenhout en een haardhout mix in het assortiment.